dit ervaar je

beter met geluid

Amsterdam Centraal

Hilversum

Amersfoort

Apeldoorn

Deventer

Almelo

Hengelo

Bad Bentheim

Rheine

Osnabrück Hbf

Bünde

Minden

Hannover Hbf

Stendal

Berlin-Spandau

Berlin Hbf

Berlin Ostbahnhof

Het gangpad is eigenlijk veel te smal voor de grote groep reizigers die het treinstel in komt lopen. Allemaal kijken ze naar het bagagerek boven de stoelen waarop de stoelnummers zijn af te lezen. Een van de reizigers vindt haar plek, waarna ze snel haar bagage in het rek stopt. Snel stapt ze uit het gangpad en neemt ze plaats. Bang om de rij reizigers achter haar te lang op te houden.

 

Een kwartier na vertrek loopt conducteur Frans Kroon door de trein om de vervoerbewijzen van reizigers te controleren. Wanneer hij reizigers met veel bagage of waardevolle spullen tegenkomt, waarschuwt hij ze altijd voor bagagedieven. ‘’Helaas gebeurt het met enige regelmaat dat reizigers hun bagage verliezen in de trein omdat we dieven aan boord hebben.”

 

Geen toeslagen voor extra bagage, geen gedoe met vloeistoffen en medicijnen, en geen tas die op de kop moet omdat het oplaadsnoer van de laptop er op de röntgen verdacht uit ziet. Het zijn stuk voor stuk voordelen van reizen met de trein; zeker in vergelijking met het vliegtuig. Toch is er ook een nadeel: het gebrekkige toezicht op de bagage van reizigers.

Grote koffers moeten in een speciaal bagagerek aan het einde van de coupé en iedereen kan deze zomaar meenemen. Handbagage gaat in de rekken boven het hoofd van de reizigers, waardoor er iets meer zicht is op deze persoonlijke spullen. Toch komt het met enige regelmaat voor dat juist deze bagage wordt meegenomen door dieven.

Een veelgebruikte truc is het meebrengen van een eigen tas gevuld met oude kranten of lappen. De dief legt deze naast de bagage van het slachtoffer en reist een aantal stations mee. Bij het uitstappen neemt hij niet zijn eigen tas, maar die van het slachtoffer mee. Vaak heeft het slachtoffer dit niet door omdat er een tas achterblijft in het bagagerek boven zijn hoofd. Pas bij het uitstappen ontdekt de persoon dat het niet zijn eigen tas is en zijn alle waardevolle spullen al verdwenen.

 

Kroon werkt al jaren als conducteur op de internationale treinen naar Duitsland en stelt, ondanks zijn ervaring, dat bagagediefstal geen groot probleem is. ‘’Persoonlijk vind ik het natuurlijk een probleem als ik zie dat reizigers hun bagage kwijtraken door diefstal, maar in verhouding met het totaalaantal reizigers denk ik niet dat de NS het als een probleem ziet. Toch blijft het belangrijk dat reizigers alert blijven en hun spullen niet zonder toezicht achterlaten. Maar meer dan waarschuwen kunnen wij niet doen.’’